Pighvar- og slethvarfiskeri i Nordsøen

Tilladelse

Det kræver en tilladelse for erhvervsfiskere at fiske efter pighvar og slethvar. Du skal være opmærksom på vilkårene for tilladelsen, da de kan blive ændret.

Om tilmelding og afmelding

Ansøgning om tilladelse skal være Fiskeristyrelsen i hænde senest 3 arbejdsdage forud for begyndelsen af den periode, hvor tilladelsen skal gælde. Framelding af tilladelse skal være Fiskeristyrelsen i hænde senest 3 arbejdsdage, før frameldingen skal være effektiv.

Vilkår for tilladelse til fiskeri efter pighvar og slethvar

  1. Fartøjet må i tilladelsesperioden ikke fiske uden for Nordsøen. I tilladelsesperioden må der med fartøjet foruden pighvar og slethvar fiskes, medbringes og landes alle andre arter efter de til enhver tid gældende regler.
  2. Ved fiskeri af pighvar og slethvar i Nordsøen på rationsvilkår er det pr. 1. januar 2024 og inden for 10% af den danske disponible mængde tilladt alle fartøjer uanset størrelse at fiske, medbringe og lande højst 4.000 kg. pighvar og slethvar pr. halve kalendermåned. En halv kalendermåned defineres som perioden fra den 1. til og med den 15. i en måned eller fra den 16. til og med månedens udløb. 
  3. Fartøjer der udøver rationsfiskeri i henhold til denne tilladelse, skal inden skifte til uregulerede fiskerier eller inden skifte til fiskerier af de årsmængder, som det pågældende fartøj kan fiske, medbringe og lande i medfør af reglerne om FKA og IOK, afmelde tilladelsen. Afmelding skal foretages som angivet i bilag 15 i reguleringsbekendtgørelsen (vedhæftet som bilag 1).
  4. Der kan i tilladelsesperioden indføres regler om mængdemæssige begrænsninger. Meddelelse herom vil blive udsendt efter reglerne i bekendtgørelse om regulering af fiskeriet §17 jf. bilag 4.
  1. Fiskeriet skal foregå i overensstemmelse med gældende love, bekendtgørelser m.v. vedrørende fiskeri, herunder EU-retsforskrifter.

  2. Tilladelsen kan ikke overdrages eller på anden måde overgå til andre.

  3. Tilladelsen bortfalder ved helt eller delvis ændring af ejerforholdene.

  4. For alle fartøjer, der ikke er undtaget for logbogspligt i henhold til nationale regler og EU-regler, skal der altid føres logbog, uanset hvilke arter der fiskes. Logbogen skal ved landing i dansk havn i umiddelbar tilknytning til landing og losning afleveres eller fremsendes til den lokale afdeling af Fiskeristyrelsen, i hvis område landingshavnen ligger, uanset om der efter de almindelige regler gælder en længere frist for aflevering. Ved landing i udenlandsk havn, fremsendes logbogsbladene til den lokale afdeling af Fiskeristyrelsen, i hvis område fartøjets hjemhavn er beliggende jf. Udenrigsministeriets bekendtgørelse om føring af logbog, mv.

  5. Ændrede vilkår for tilladelsen, herunder dens bortfald som helhed, kan udsendes som straksregulering jf.
    reguleringsbekendtgørelsens § 17.

  6.  Kun fartøjer med samme tilladelse (samme tilladelsesliste nr.) må udøve parfiskeri

Hvis vilkårene (såvel de særlige som de generelle) i tilladelsen ikke overholdes, kan den inddrages uden  varsel, jf. § 37, stk. 2, i Fiskeriloven. Ved grove eller gentagne overtrædelser af fiskerilovgivningen kan der udover tilbagekaldelse af den eller de tilladelser, der er fisket efter, og hvis vilkår er overtrådt, ske tilbagekaldelse af fartøjers eventuelle andre tilladelser til fiskeri efter samme art, til samme type fiskeri eller til fiskeri i samme farvandsområde og udelukkelse fra at opnå sådanne tilladelser. Der kan endvidere ske fradrag i fartøjets tildelinger af en given art i henhold til sådanne tilladelser.

For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se vores lovstof.

Ansøgning om tilladelse

Ansøgning om tilladelse og framelding af tilladelse kan ske på:

Tilladelse@fiskeristyrelsen.dk